Eaglescliffe at Ford’s Colony

Project Overview

  • Three stories of residential space over a lower parking and storage level
  • One and Two bedroom apartments with two bathrooms and additional flex space
  • State of the art technology and services within
  • Parking garage and storage for every tenant with secured building entry
  • Award of Merit, Hampton Roads Association for Commercial Real Estate, Best Multi-Family

Careful planning creates a premier care-free living experience.

Each of these four-story buildings located within the Ford’s Colony community was designed with three stories of residential space over a lower parking and storage level. The Georgian-style exterior of these condominiums was conceived as a rich, articulated brick façade further defined by brick quoins, arches, and recesses, and a cornice band at the top of the first floor. A series of gables and protrusions serve to break each elevation and add visual interest to both the interior and exterior spaces.

Each dwelling offers generous, open space and a flexible, dynamic plan that is adaptable for many uses.  Entry is provided by a dual loaded corridor with coffered ceilings and a recessed alcove to mark each unit.  Once inside, every dwelling features a generously-sized foyer, naturally lit kitchen, living spaces with custom cabinetry, and a large balcony. Typical dwelling units consist of either 1 or 2 bedrooms and 2 bathrooms with an additional flex room that may serve as an additional bedroom, library, office, or den.  Coffered ceilings continue throughout the space to maximize the sense of openness within the unit.  Great care was taken to provide a high level of finish selections that would meet the needs of each individual owner.

Finally, careful consideration was given to provide state-of-the-art technology and services within the building while preserving the visual architectural integrity. Trash services and meters have been hidden within the building, out of view.  The roof was designed to include a central well to house all of the HVAC condenser units and most vent outlets, which eliminates any view of this equipment from the ground below.  Any vent that was required to be located on the exterior façade was carefully located and integrated within the structure.  Great care was taken within and between units to minimize sound transfer through the use of sound absorbing materials and isolation techniques.  Units were also equipped with audio and data technology throughout.

View more projects in: